De Jacht op Meral Ö.

Meral Özturk wordt wanhopig als de Belastingdienst onterecht een enorm bedrag aan kinderopvangtoeslag terugvordert. Terwijl haar leven uit elkaar valt, ontdekt ze dat er een sociaal rechercheur in haar leven infiltreert, wat Meral tot radicale keuzes dwingt om haar dochters te beschermen.

Het toeslagenschandaal ontstond toen de Belastingdienst tienduizenden ouders onterecht als fraudeurs bestempelde tussen 2013 en 2019. Deze ouders, vaak met een migratieachtergrond, kregen ten onrechte de opdracht om kinderopvangtoeslag terug te betalen. Ze kwamen hierdoor in grote financiële problemen, soms leidend tot uithuisplaatsing van hun kinderen of verlies van werk en huizen. De fout werd gemaakt door rigide controles, waarbij zelfs kleine fouten of misverstanden als fraude werden gezien. Dit leidde tot discriminatie en een systematisch falen van overheidsinstanties. In 2021 leidde dit schandaal tot het aftreden van het kabinet-Rutte III. De schadevergoeding voor de slachtoffers verloopt echter traag​(

Impact op Escamp, Den Haag

In Escamp, Den Haag, een wijk met veel lage inkomens en diverse gemeenschappen, werden honderden gezinnen getroffen door het toeslagenschandaal. Door de grote afhankelijkheid van toeslagen voor kinderopvang kwamen veel gezinnen diep in de schulden terecht. Deze gezinnen, vaak met een migratieachtergrond, kregen te maken met onterechte terugvorderingen, waardoor ze niet alleen financieel, maar ook emotioneel zwaar getroffen werden. Voor sommigen leidde dit tot huisuitzettingen, werkloosheid, en zelfs de uithuisplaatsing van kinderen. De gemeente Den Haag heeft hulp geboden door schulden kwijt te schelden en andere ondersteuning te bieden, maar de impact blijft voelbaar​.

Een film die iedereen zou moeten zien

De film “De Jacht op Meral O” biedt een aangrijpende blik op de gevolgen van het toeslagenschandaal door een persoonlijk verhaal te vertellen. Het belicht de menselijke kant van dit systeemfalen, wat het onrecht tastbaar maakt voor het publiek. Een aanrader om het schandaal en de pijn van de slachtoffers beter te begrijpen.

Klik hier voor tickets en speeldata.