Maak het beleid menselijk in Nederland!
Meer nieuws
- Gefeliciteerd! Je hebt bijna het eind van het jaar gehaald!
- Droom mee in December! 🌜💭
- Stop geweld tegen vrouwen
- Maak het mee in November!
- De Betovering! ✨
- Vacature Lichttechnicus (24 uur)
- Ontdek het in Oktober
- Bedankt voor een geweldig seizoen!
- Kaarverkoop nieuwe seizoen van start!
- CultuurSchakel en Cultuurankers slaan de handen ineen
- Je ziet het in Juni bij Dakota!
- De foto’s van het Spotlight – Ook van Jou Festival!
- MEENEEMPAS: Neem iemand Mee naar Dakota!
- Kom vrijdag 25 februari feestvieren in Theater Dakota!
- Dikke TIP: van onze vrijwilliger Thijs van Gaalen!
Afgelopen vrijdag vond de screening van ”De Jacht op Meral Ö” plaats met een nagesprek georganiseerd door Asefeh Eskandari van Nour+. De avond bedroeg de passende titel ”Kunnen we helen wat gebroken is?” en in het nagesprek, gepresenteerd door Ahlam Benali, is er dieper ingegaan op het onderwerp met ervaringsdeskundigen uit de wijk en wethouder Mariëlle Vavier. We verzamelden enkele bevindingen van de avond:
”Maak het beleid menselijk in Nederland!”
In een uitverkochte zaal met 90% wijkbewoners en 10% professionals was er ruimte voor het gesprek. ”Kijk eens voorbij de regels en heb oog voor de mens!” luidde één van de reacties. Een response op een alles verwoestend systeem, dat er voor zorgde dat duizenden ouders onterecht werden beschuldigd als fraudeur. Wat resulteerde in grote financiële problemen, psychische problemen, echtscheidingen, uithuis zettingen, uit huis plaatsing kinderen en meer.
”Iets dat je hebt gebroken kan je niet herstellen.”
”Je kan het een plek geven, ermee leren leven en ervoor zorgen dat het in de toekomst nooit meer gebeurt. Train je (beleid)medewerkers! Train ze om de mens te zien. Toon ze de film.” Het verleden heeft veel triggers voor ervaringsdeskundigen. De huisbel kan een trigger zijn of een blauwe enveloppe. Herstellen is misschien een verkeerde woordkeuze. Helen misschien ook. Het is iets wat je voor jezelf een plek moet geven om weer normaal te kunnen functioneren na een jarenlang durende nachtmerrie.
”Heb oog voor de mens in ons bureaucratische Nederland.”
Opereer vanuit de mens, niet vanuit de regels. Tussen zwart en wit zit grijs. Leer (beleid)medewerkers dat grijs ook bestaat.
De avond liet zien dat er behoefte is aan bijeenkomsten als deze, en het was een waardevolle avond met een waardevolle uitkomst. Als wij als bewoners van dit stadsdeel samenkomen, elkaar ondersteunen, en niet loslaten, kunnen er bergen worden gezet. Power to the people!
Gedicht van Sjaak Kroes
Over Het toeslagenschandaal
Het toeslagenschandaal was een ware nachtmerrie die ontstond toen de Belastingdienst tienduizenden ouders onterecht als fraudeurs bestempelde tussen 2013 en 2019. Deze ouders, vaak met een migratieachtergrond, kregen ten onrechte de opdracht om kinderopvangtoeslag terug te betalen. Ze kwamen hierdoor in grote financiële problemen, soms leidend tot uithuisplaatsing van hun kinderen of verlies van werk en huizen. De fout werd gemaakt door rigide controles, waarbij zelfs kleine fouten of misverstanden als fraude werden gezien. Dit leidde tot discriminatie en een systematisch falen van overheidsinstanties. In 2021 leidde dit schandaal tot het aftreden van het kabinet-Rutte III. De schadevergoeding voor de slachtoffers verloopt echter traag
Impact op Escamp, Den Haag
In Escamp, Den Haag, een wijk met veel lage inkomens en diverse gemeenschappen, werden honderden gezinnen getroffen door het toeslagenschandaal. Door de grote afhankelijkheid van toeslagen voor kinderopvang kwamen veel gezinnen diep in de schulden terecht. Deze gezinnen, vaak met een migratieachtergrond, kregen te maken met onterechte terugvorderingen, waardoor ze niet alleen financieel, maar ook emotioneel zwaar getroffen werden. Voor sommigen leidde dit tot huisuitzettingen, werkloosheid, en zelfs de uithuisplaatsing van kinderen. De gemeente Den Haag heeft hulp geboden door schulden kwijt te schelden en andere ondersteuning te bieden, maar de impact blijft voelbaar.