Stop geweld tegen vrouwen
Meer nieuws
- Agenda Februari
- Vacature: Coördinator Horeca – De Bruisende spil van ons Theatercafé
- LEUKE ACTIVITEITEN IN DE KROKUSVAKANTIE! 🌷❄️
- Welkom in het nieuwe jaar!
- Gefeliciteerd! Je hebt bijna het eind van het jaar gehaald!
- Droom mee in December! 🌜💭
- Maak het mee in November!
- De Betovering! ✨
- Maak het beleid menselijk in Nederland!
- Vacature Lichttechnicus (24 uur)
- Ontdek het in Oktober
- Bedankt voor een geweldig seizoen!
- Kaarverkoop nieuwe seizoen van start!
- CultuurSchakel en Cultuurankers slaan de handen ineen
- Je ziet het in Juni bij Dakota!
- De foto’s van het Spotlight – Ook van Jou Festival!
- MEENEEMPAS: Neem iemand Mee naar Dakota!
- Kom vrijdag 25 februari feestvieren in Theater Dakota!
- Dikke TIP: van onze vrijwilliger Thijs van Gaalen!
In een tijd waarin geweld tegen vrouwen wereldwijd in de schijnwerpers staat, brengt Theater en Filmhuis Dakota in samenwerking met Ten producties, Orange the World, Gemeente Den Haag, GGD Den Haag en RTV Discus twee krachtige voorstellingen: Fightclub en Geen Vaarwel. Deze intense theaterervaringen geven een stem aan de vrouwen en meisjes die te maken krijgen met geweld, en nodigen uit om te ervaren wat het is om in de schoenen te staan van deze meisjes en vrouwen.
Waarom deze voorstellingen?
Iedere dag krijgen meisjes en vrouwen te maken met geweld – fysiek, emotioneel en zelfs dodelijk. De cijfers zijn schokkend, maar nog schokkender is de stilte die vaak rondom dit onderwerp hangt. Theater en Filmhuis Dakota doorbreekt deze stilte en nodigt iedereen uit om betrokken te raken en deel te nemen aan een onvergetelijke ervaring waarin feiten, persoonlijke verhalen en indringende scènes elkaar raken. Fightclub en Geen Vaarwel laten zien dat geweld dichtbij is en dat we hier samen iets aan kunnen doen. Het is meer dan theater; het is een oproep tot actie en bewustwording.
Twee Verhalen, Eén Thema
Fightclub toont de harde realiteit van geweld tegen meisjes, gebaseerd op de gelijknamige film, en richt zich op de vraag hoe jongeren zich tot dit thema verhouden. Na de voorstelling zal Asefeh Eskandari van Nour+, ervaringsdeskundige en overwinnaar van huiselijk geweld, het nagesprek leiden.
Geen Vaarwel vertelt het persoonlijke verhaal van theatermaker Naomi Inez, die het publiek meeneemt in de nachtmerrie van femicide – de moord op haar eigen moeder. Na afloop van deze aangrijpende voorstelling zal Naomi in gesprek gaan met het publiek en wordt ruimte geboden voor een open gesprek.
“Dit is theater dat je niet onberoerd zal laten,” zegt Maarten Bakker, directeur van Theater en Filmhuis Dakota. “Wij hopen dat mensen na afloop naar buiten stappen met niet alleen meer begrip, maar ook met een gevoel van verbondenheid en urgentie om iets te doen tegen dit geweld.”
Wees erbij en maak samen een vuist tegen geweld
De voorstellingen en nagesprekken vinden plaats op 27 november en 7 december 2024 bij Theater en Filmhuis Dakota. Tickets zijn verkrijgbaar via www.theaterdakota.nl en aan de kassa.
In de voorstelling Fightclub (Ten Producties) volgen we de levenslustige Mine. Ze focust zich op de leuke dingen in het leven en heeft vertrouwen in haarzelf, de mensen om haar heen en in de wereld.
Wanneer ze wordt geconfronteerd met de realiteit, ziet ze in dat ze kwetsbaar is als vrouw zijnde. En dat femicide van een ver-van-je-bed-show, toch akelig dichtbij kan komen.
Vanuit een vrouwelijk perspectief onderzoeken schrijver Vera Morina en regisseur Corien Feikens het effect en de gevolgen van eeuwenlang geweld tegen vrouwen. Fightclub is een fysieke en meeslepende voorstelling, geïnspireerd op de gelijknamige filmklassieker uit 1999.
De voorstelling speelt op woensdag 27 november om 20:15 in Theater Dakota. Klik hier voor tickets en meer informatie.
Een hartveroverend, muzikaal en theatraal eerbetoon aan slachtoffers van femicide
Geen Vaarwel brengt het levensverhaal van de moeder van theatermaker Naomi Inez, die in 1996 om het leven is gebracht.
Een indringende, ontroerende mozaïek vertelling met muziek en zang, waarin Naomi haar publiek meeneemt in verschillende periodes uit haar leven:
• als jong meisje aan de piano in gesprek met haar moeder;
• tijdens de vermissing van haar moeder;
• als jonge moeder in gesprek met haar dochter over haar oma;
• in het heden na het lezen van het politiedossier 27 jaar later, in Hasselt, België.
Na de voorstelling zal er een nagesprek plaatsvinden, onder leiding van criminoloog Gert Jan Slump. De voorstelling speelt op zaterdag 7 december om 20:15. Klik hier voor tickets en meer informatie.
Over Femicide
In Nederland wordt er elke acht dagen een vrouw vermoord. Hoewel specifieke cijfers over femicide vaak moeilijk te verkrijgen zijn, zijn er wel duidelijke signalen dat geweld tegen vrouwen, inclusief femicide, een verontrustende omvang heeft. In Nederland wordt jaarlijks een aantal vrouwen slachtoffer van geweld dat leidt tot hun dood, vaak door partnergeweld of andere vormen van gendergerelateerd geweld. Kijk voor meer informatie op www.orangetheworld.nl